måndag 4 maj 2009

Förlåt, kan du bokstavera?

Lena Dur Ulfsdotter Högnelid. That´s a name for you! Det är ett namn som sannerligen har vett att ta för sig. Ett namn som är längre än telefonkön till Comhem.

Vi får väl anta att hon från början hette Lena Dur. Ett utmärkt namn, kort och koncist, inget larv. Ett namn med tydlig identifikation och god igenkänning.

Skulle inte detta namn vara gott nog? Nej, Lena känner starkt att hon vill ha ett l ä n g r e namn. Man kanske kan börja med att göra en grej av att man är dotter till nån som heter Ulf, tänker Lena. Sagt och gjort, pappas flicka lägger till namnet Ulfsdotter. Lena Dur-Ulfdotter. Lite långt kanske, men fortfarande hanterligt.

Men Lena är inte nöjd. Hon känner fortfarande att hennes namn är lite för kort. Eftersom hon är en aning flummig och new age funderar hon under några minuter på att ta sig mellannamnet Kristallhäxa eller Solblomma, men hon bestämmer sig istället för att gifta sig. Med någon som heter Högnelid! Nu börjar vi snacka namn - Lena Dur Ulfsdotter Högnelid!

Det är visserligen ett namn som ställer till med en hel del problem för Lena. Hon får t ex alltid bokstavera sitt namn på telefon, för det är aldrig nån som fattar vad hon säger. Och när hon ska fylla i formulär räcker aldrig de förtryckta rutorna till. Men det här är inget problem för Lena, eftersom glädjen i att ha ett rekordlångt och jävligt pretentiöst namn är större än omaket att behöva hålla på att bokstavera i tid och otid.

Faktum är att Lena nu har blivit totalt fartblind. Kanske brottas hon med tankar på att skilja sig och gifta om sig med någon som har ett dubbelnamn. Men då kommer hon självfallet att behålla sin första makes namn, för "det har ju blivit en del av hennes identitet". Hon drömmer om att ha världens längsta namn.

Men ännu så länge heter hon bara Lena Dur Ulfsdotter Högnelid och det räcker långt.

Vem är då människan bakm detta rekordlånga namn? Det tänker jag berätta i morgon. Men så mycket kan jag säga, att det är inte bara hennes namn jag stör mig på. Lena Dur Ulfsdotter Högnelid är en m y c k e t irriterande människa. Fortsättning följer.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oh, jag längtar redan!
/Lilla M

Anonym sa...

Jag är dö-nyfiken och väntar spänt på morgondagen. Det lär ha funnits en kvinna, född i Tyskland som hetter Lena Been. Då hon flyttade till Sverige valde hon att byta tilltalsnamn till Maj av uppenbara skäl. Träffar och gifter sig med en man som heter Ohnäs i efternamn...Maj-Ohnäs var inte bra så hon bytte tillbaka till Lena vilket passade bättre ihop med Ohnäs..jag vill gärna att det ska vara en sann historia..
Sussi

Godiva sa...

Ha ha, underbart! Väntar med spänning!!

Anonym sa...

Jag tycker du ska ringa henne och ta ett snack. Känns jävligt barnsligt att du vräker ur dig dina otidigheter i denna form och på detta sätt.
Mvh
Ove Bergqvist