torsdag 29 maj 2008

Som sagt, Costa del Sol var Costa del Duggregn...

och nu har jag åkt hem och idag skiner solen därnere igen - precis som jag sa. Är inte det väldigt ironiskt?

Skit samma, det var roligt att vara utomlands en liten stund och somna in på natten till ljudet av Medelhavets vågor. Det var kallt i vattnet som en sommardag i skärgården, men sällskapet var gott, bougainvillan blommade och tapasanassarna (tapas i dubbelpluraris?) smakade som de skulle, så allt var toppen.

På planet hem satt jag och petade håglöst i något pyttelitet obestämbart som SAS kallade pastasallad och som de hade mage att ta 70 spänn för. Samtidigt läste jag i deras broschyr:

"Idag är hälsan i fokus. Köp dig något gott att äta och dricka ur vårt sortiment som du hittar här i Menu & More. All mat som serveras ombord är utvald och lagad med fokus på god hälsa.

Annat var det förr. Låt oss ta en flygning med SAS Royal Viking De Luxe vintern 1957.
Vad fanns på menyn? Det började med canapéer med rysk kaviar och gåslever i portvinsgelé som sköljdes ned med kyld champagne. Därefter blev det sköldpaddssoppa i små vackra blå kinesiska skålar, och mer champagne.

Varmrätten var snöripa och till detta en slottstappad, perfekt tempererad bourgogne. Därefter kom en exklusiv ostbricka och så avslutades det hela med druvor och glassbomb. Till desserten kunde man fortsätta med ännu mer champagne eller varför inte ett glas kylt portvin eller en förstklassig madeira.

På detta kaffe, avec och cigarretter. Dessutom var det naturligtvis drink före maten och grogg efter för den som så önskade.

1957 var det verkligen inte tal om hälsosam mat, GI eller kalorier. Men handen på hjärtat, nog känns det bättre med dagens fräscha och lättare mat? Smaklig måltid!"


Och medan jag kämpade med den överkokta pastan och försökte förnimma smaken av den lilla knivsudd burkpesto och de två cocktailtomater som utgjorde lullullet i denna hälsosamma anrättning från SAS, tänkte jag på hur det ser ut i huvudet på den jubelidiot som bestämt att det är en bra idé att publicera ovanstående meny från SAS glansdagar och ställa den i relation till dagens erbarmliga utbud ombord - och på fullt allvar tro att vi resenärer ska känna att det är bättre nu. Hallå????

Inga kommentarer: