tisdag 24 februari 2009

Kungligt värre.

Åh, vad glada och fina Victoria och Daniel var, där de satt och hängde på varandra i förlovningssoffan. Ett vackert par. Det var trevligt att se, jag blev nästan tårögd.

Men fortfarande hörs indignerade röster, som säger att det är fel att hon gifter sig med en man av folket. Hur tröttsam är inte den diskussionen? En kul kille vid namn Dag Elfström (släkt med John alias Åsa-Nisse?) skriver på Newsmill att det är mycket olämpligt att vem som helst kan bli gemål åt en tronarvinge och att Daniel Westling är slutet för ätten Bernadotte och monarkin.

Och jag sitter och tänker på de kungliga bröllop jag hört talas om under, låt säga de senaste fyrtio åren. Inte bara det svenska kungahuset, utan alla europeiska.

Jag tänker så det knakar, men jag kan faktiskt inte komma på ett enda bröllop där inte ena parten varit "vanligt folk". Jo, kanske Charles och Diana. Hon var av finfin börd. Men faktum kvarstår, de flesta kungliga gifter sig med män och kvinnor av folket nu för tiden. Oftast inte ens adliga, utan hederligt ofrälse folk.

Annat var det förr. Då gifte sig de kungliga med varandra till höger och vänster och alla var kusiner med alla. Men så hade de mycket blödarsjuka, epilepsi, sinnesjukdom och sex fingrar på varje hand också.

Tänk riktigt hårt och tala om för mig om ni kan komma på EN ENDA kunglig person, kvinna eller man, som INTE har gift sig med en ofrälse de senaste fyrtio åren. Bortsett från prins Charles, då.

Så det finns väl inget som pekar på att just den här relationen skulle vara mer förödande för monarkin än andra. Ätten Bernadotte överlever nog den här gången också. Med hjälp av lite friskt blod.

Lady and The Tramp

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen bör få komma när en kvinna av kunglig ätt utan att vara i besittning av kungligt spjut. Endast på detta sätt kan tronföljden säkras utan att skölden fläckas av oren efterbörd.

Anonym sa...

Låt oss slippa dessa ointressanta diskussioner i framtiden genom att införa republik!

Anonym sa...

" Gör kronan på hans hjässa lätt"

Anonym sa...

Jag har bara en undran egentligen.
Varför har Kungen inte sin krona på sig till vardags, då den både pryder och värmer?

Sussi

Anonym sa...

Antagligen för att kronan ursprungligen tillverkades för en monark med normalstort huvud, men i nuvarande kungens fall är alldeles för stor och halkar ner på näsan och skymmer sikten när han ska skjuta djur i Noppes avgränsade hjorthägn.
Kanske om man i framtiden kan tillverka en krona i nåt töjbart material kan han kanske ha den på även i vardagslag.

Anonym sa...

Fast frågan är varför hon inte tvingas abdikera. Om hon nu väljer att vara en del av en arkaisk institution och de privilegier det medför ska hon också ta skyldigheterna och gifta sig med andra av kunglig börd - eller avsäga sig kronprinsesseriet. Förhoppningsvis leder till monarkins död genom inavel (det var ju så fint på väg) eller genom att de alla hoppar av.

Anonym sa...

Ett "---Sverige i tiden" är ett Sverige med demokratiska förtecken. I en demokrati kan man inte födas till ett ämbete, man måste väljas. Avskaffa monarkin.