lördag 21 februari 2009

Bygones.

Kör en vända Melodikrysset som jag brukar på lördagmorgonen. Idag var det väl bara ledmotivet till Törnfåglarna som jag inte kände igen, men det fixade sig ändå, när jag fick fler bokstäver att leka med.

En sak slår mig medan jag lyssnar; visserligen är musiken i programmet fullkomligt hopplös, men det fyller mig ändå med en bekant, lite nostalgisk känsla i magen. För precis så här lät det i radion när jag var liten. Hela tiden.

I Melodikrysset är det mycket operettmusik och upphottade schlagerlåtar på hammondorgel och jazzdragspel. Och i morse fick jag njuta av en panflöjtsversion av Ring Ring. Sedan sjöng Sune Mangs en trudelutt. Helt overkligt!

Men så här lät det i min barndoms radio. Ja, inte Ring Ring på panflöjt, då, för när jag var liten hade inte Björn och Benny skrivit den låten. De hade inte ens uppfunnit Abba. De höll fortfarande på och slet med Hootenany Singers och Hepstars. Om ens det.

Skulle t ex en artist som Sune Mangs överleva en sekund i svenskt nöjesliv idag? Nix, han skulle på sin höjd få vara tjock gubbe i en lokalrevy någonstans. Men när jag var liten var han da shit.

Tillsammans med Sonja Stjernkvist och Ulla Sallert. Per Grundén och Radions Underhållningsorkester under ledning av William Lind. Gnesta-Kalles kapell med Giovanni Jaconelli på klarinett. Refrängen med Gastarna & Papegojorna. Skivor till Kaffet med Bertil Perrolf. Det ska vi fira med Pekka Langer. Frukostklubben med Sigge Fürst. Sveriges Bilradio med C-G Hammarlund och Besökstid med Arne Eriksson. Dit kunde man skriva och önska låtar till folk som låg på sjukhus. Jag har fortfarande signaturmelodin i huvudet.

Herregud min skapare, hur gammal är jag egentligen??

Sune Mangs som Fantomens brorsa

11 kommentarer:

Anonym sa...

I "du-måste-ligga-med-en-av-dem"-leken, har jag alltid med sune mangs som ett alternativ av tre. dem andra två är så frånstötande att alla väljer sune!mums
kramizzzzzzzzzz lenizzzzzzzzz

Ank sa...

Vilka andra två skulle det kunna vara´rå? Jag tänker så det knakar...

Anonym sa...

"hon-på-ICA-bonden" eller "han-i-videoaffär´n".

Anonym sa...

Sanslöst betryggande att du är en människa som helt uppenbart är nostalgisk i den goda meningen! Älskar´t. Jag tror dessutom att nostalgiker är varmare, trevligare och naturligtvis roligare människor. Nu kan man ju inte skoja snällt om företeelser, för allt är så dum-pinsamt..skäms-pinsamt! Min arbetspartner tvingar alltid mig att svara på "vem-skulle-du-helst"-frågor..och förstås när jag svarat något som verkar MINST plågsamt kallar hon till sig första bästa förbipasserande och säger "Vet du det, att Sussi vill ligga med Runar"..Trevligt!
p.s en gång mkt sent på cfé Opera så tändes lamporna väldigt bryskt och hemskt för att klockan var 03.00, då fann jag mig ståendes intill en grymt rödansiktad Sune Mangs som genast sa "var äääär jag, och varfffför?"

Ja, det var det hela.
Sussi

Anonym sa...

Sonja Stjernkvist och Ulla Sallert!!?? Inga problem, det ska bli ett rent nöje. Däremot är jag lite tveksam till Gävle underhållningsorkester under William Lind. Jag vill helst inte ligga med människor som bor norr om Uppsala.

Anonym sa...

Helt sant. Sen kan jag uppleva att det kanske kan bli lite "spänt" att ligga med folk man aldrig tidigare träffat ens!? Och en hel orkester?! Eller? Är jag mesig nu? Kalla mig gammeldags..
Sussi

Anonym sa...

Nu har jag frågat min skarpa vän om jag fick lämna ut hennes adress och det fick jag, så vi börjar med henne! Hahah! Hon har http://minaskvanner.blogspot.com/

Gå in vetja!
Sussi

Anonym sa...

Radio Nord å Duralex-reklamen.
E ja så gammal??
Sanna

Ank sa...

Radio Luxemburg på rasslig mellanvåg. Discjockeysarna Tony Prince och Paul Bernett därifrån, som spelade på MOby Dick i Lpg och jag vann en discodanstävling och fick en EP av dem, som jag fortfarande har kvar.

Anonym sa...

Tio i topp på lördagseftermiddagarna.
Satt å måla naglarna å tittade på sin nyinköpta banlonpolo i grisrosa. matchade perfekt till de lika rosa brallorna med låg midja å 50 cm i fotvidd. Vita Playboyskor. Sen var det dax för både Moby Dick å Lorry. Tavernan. En Gröna hissen tack!
Cabaret Lorry.....i logen såg Gunilla W, till att glaset med Pernod var full med både is å vatten. En kvarting va helt lagom. Sen var det dax att göra entré på scen. Birgitta Anderssonstrippa, som gjorde det till förmån för en ny kaffeservis åt syföreninga i Skövdetrakten.
Vilken nostalgitripp!
Sanna

Ank sa...

Tänk när min kompis Cas syrra berättade för sin fina farmor att hon hade hånglat med en av killarna i David Bowies band på nån efterfest på åttiotalet.
- Äsch, sa farmor, var det bara en i kapellet, inte stjärnan själv? Då är jag inte imponerad.