onsdag 6 augusti 2008

Vilket våp, va.

Av någon anledning lyssnade jag noga på Dolly Partons Jolene idag och fast jag har hört den tusen gånger, uppfattade jag för första gången texten i detalj. Jag har inte tänkt på det förr, men herregud vilken otrolig mes hon är, hon som sjunger.

Ok, Jolene är uppenbarligen en slampa, som inte drar sig för att sno en annan tjejs kille, så långt är jag med. Men jösses, vad den här tjejen förnedrar sig. Det får väl finnas gränser. Hon borde sätta ner foten istället för att hålla på att vädja till en brud, som uppenbarligen inte skyr några medel.

Hon bönfaller Jolene att inte sno hennes kille. Vad är det för inställning? Varför skulle någon vilja behålla en kille, som låter sig snos, till att börja med. Varför vill hon till varje pris ha kvar honom, fast hon anar att det är en tidsfråga tills han blir uppraggad av någon annan? Det känns ju inte precis som en kille som är något att hålla i när åskan går, om man säger så.

Och hon till och med smickrar Jolene för hennes utseende:

Your beauty is beyond compare
With flaming locks of auburn hair
With ivory skin and eyes of emerald green

Your smile is like a breath of spring
Your voice is soft like summer rain
And I cannot compete with you, Jolene


Man kan ju nästan få för sig att det är hon som är kär i Jolene, så lyriskt som hon beskriver henne. Och förresten, hur kul kan det vara att ha en kille som ropar en annan kvinnas namn i sömnen?:

He talks about you in his sleep
There's nothing I can do to keep
From crying when he calls your name, Jolene


Men ponera då att Jolene lyssnar på den här gnälliga tjejen och faktiskt drar sig tillbaka, eftersom hon tycker att det blir för geggigt att dejta en upptagen man vars fru/flickvän ställer en massa märkliga krav - vad har vi då?

Jo, en självutplånande kvinna och hennes man som är kär i en annan. Det bådar ju gott för framtiden, eller hur?

Nej snälla lilla människa, ryck upp dig, visa lite stake och släng ut karln som inte vill ha dig. Och varför inte sätta in en stöt på Jolene istället, om du nu tycker att hon verkar vara så himla underbar med sina lockar och sin elfenbenshy. "Just because you can".

4 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, ja Dolly är här nästan lika odrägligt våpig som Tammy "Stand by your man" Wynette. Det är svårt att känna sympati för man vill mest ge henne en örfil och ropa UPPSTRÄCKNING. Eller bjuda in henne till Prideveckan så hon kan komma ut ur garderoben och kasta sig över sitt livs kärlek – Jolene.

Ank sa...

Ja, en rak höger skulle hon ha så hon vaknar till liv.
A

Huskorset sa...

Huvva.
Jag älskar Dolly.
Men du har fan rätt.
Usch. Det känns alltid rävigt att bli lite mer vuxen.

Ank sa...

Åsa och Huskorset, vad kul att ni tittade förbi. Javisst är det trist när fjällen faller från ögonen, eller vad det heter. Fast bra.
Hej