tisdag 26 augusti 2008

Som om det vore viktigt eller på riktigt.

I höst sjösätts en ny färja i Östersjön. Den heter Galaxy och kommer att gå mellan Stockholm och Åbo. Skeppets utsida är dekorerad med vilda djur och en massa moln.

De flesta av oss skiter väl fullständigt i hur den här skutan ser ut på utsidan. Vi nöjer oss med att drinkarna är billiga, hytterna bekväma och att hon är sjövärdig och inte går under med man och allt därute på havet.

Eller den observante kanske ägnar en snabb tanke åt att det kan vara lite kul med vilda djur målade på en båt, för att det ger associationer till en ark.

Men nejdå, det här är mycket märkvärdigare än så. Djuren har troligen kostat en förmögenhet att ta fram, eftersom de är målade av en "berömd konstnär". Och då får de små rackarna inte gå obemärkt förbi. Alltså har man värkt fram en förklaring, som är något av det mer krystade, konstruerade och ologiska jag har stött på. På blodigt allvar, helt utan humor, som om det vore viktigt.

Det här med arken var tydligen lite för enkelt - istället läser jag i den påkostade blanka broschyren från rederiet:

"Den berömda konstnären Navitrolla har skapat de fantasifulla djuren - vilket ger fartyget en alldeles unik design. Varför dessa djur, frågar sig en del. Svaret är både mycket enkelt och stort: Vi vill se på jorden från en annan galax. Därför dessa lekfulla, naivistiska djur. Därför detta fartyg, fyllt av alla upplevelser, njutningar och lyx som vi gillar, vi som bor här på jorden."

Eller hur.

Jag riktigt hör hur reklambyrån säljer in texten på rederiet:
-" Vi tycker vi har ringat in det strålande. "Se jorden från en annan galax"....då får man in båtens namn, hehe.. Och djuren kommer ju in där på ett självklart vis, eftersom man borde kunna se djuren från yttre rymden - om man har en jävligt stark kikare eller nåt...."

Och marknadschefen nickar lyckligt när han läser texten och säger:
-"Kanon killar, här har ni verkligen trollat med orden. Djuren och Galaxy i fokus, på nåt vis. Fy fan, ni är värda varenda spänn ni kostar oss. Kanon!

Och jag citerar Gustaf Fröding:
Strunt är strunt och snus är snus,
om ock i gyllne dosor.
Men rosor i ett sprucket krus
är ändå alltid rosor.

Inga kommentarer: