fredag 5 december 2008

Skidnödigt.

På måndag, mitt i rytande lågkonjunktur, öppnar lyxanläggningen Copperhill Mountain Lodge i Åre. Det är den största satsningen i Åres historia och stället har kostat över 550 miljoner.

Hotellet, som ser ut som om det hörde hemma i Aspen Colorado, är ritat av en amerikansk arkitekt, som bl a har skapat Bill Gates privata hem. Vi snackar extravagans på högsta nivå med panoramafönster mot Åresjön, 32 meter hög öppen skifferspis i foajén, helikopterplatta, säkerhetssystem, spas, lyxsviter och det billigaste dubbelrummet för typ 20.000:- i veckan.

På hemsidan läser jag att "internationellt och exklusivt med lokala inslag" är ledord. Det låter ju härligt och lyxigt och det är säkert fantastiskt att tillbringa en vecka där. Och jag läser om hoppfulla kommungubbar som tror att denna anläggning kommer att göra Åre till den internationella alp-ort den inte är och aldrig kommer att bli.

Jag vill egentligen inte måla fan på väggen, men det här känns inte bra. Jag får onda aningar.

Så här tror jag att det kommer att bli: Det går strålande några år och brat&stek-stockholmare i olika åldrar kommer att spegla sig i varandra på Copperhill Mountain. Men ganska snart hittar en annan typ av gäster dit, sådana som vi helst inte vill se fler av i Åre-trakten, nämligen svinigt nyrika och otrevliga päls- och diamantbehängda ryssar och deras livvakter.

Och då kommer alla andra att dra som oljade blixtar, för ingen vill hänga med nyrika ryssar utan stil och klass. Och efter det går det snabbt utför. Menyerna på krogarna kommer att vara skrivna med kyrilliska alfabetet och det öppnas Gucci-butiker på Åre Torg och alla utom ryssarna och några affärs- och kroginnehavare kommer att vara jävligt missnöjda.

Men till slut upptäcker Ryssen att dagarna är för korta och soltimmarna för få i Åre-dalen. För att inte tala om alla vresiga surjämtar som vill slåss hela tiden. Då blir det uppenbart att "internationellt & exklusivt" inte gifter sig så bra med "lokala inslag". Och då drar Ryssen till Alperna istället.

Och sedan står det inte på, förrän Copperhill Mountain Lodge blir ett Sunwing-hotell med Smalare än Tord på after skin, bollhav i skifferspisen och öltält på helikopterplattan.

Och ordningen är återställd. Några kommer att förlora fruktansvärt mycket pengar och andra kommer att andas ut. Så kommer det att bli, read my lips.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hemsk vision, underbar beskrivning. Kort och gott läsning när den är som bäst!

Ank sa...

Oh, tack snälla för fint beröm. Vad glad jag blir!
Och låt oss hoppas att vi hinner sjunka ner i en av Philippe Starck-fåtöljerna på Copperhill Mountain och sippa i oss en toddy eller två innan Ryssen tar över....
Kram och ljuvlig helg.

Anonym sa...

Håller med. Klockren analys, med tillägget att när kommungubbarna inser läget o måste agera, kanske plejset omvandlas till förläggning för öststatsflyktingar. För dom kommer ju känna sig som hemma, och förstå vad som inte finns här heller. typ.

Ank sa...

Kommentars-Lolo, med eget id och allt! Nästa steg, egen blogg....!?

Flyktingförläggning, inte alls otroligt.
Tack för igår förresten. Mysmys.

Anonym sa...

Ett lika troligt scenario är att hotellet snart ligger under vatten större delen av året eftersom växthuseffekten fått havsnivån att stiga. Eller också blir det en ny istid så att hela hotellet blir inbäddat i is och snö och dom får elda på rejält i den där spisen om det ska bli nåt drag i skorstenen. Men när istiden är slut kan man i alla fall sälja ryssarnas lyxbilar som frusit in i stora isblock, men då får man inte glömma att plocka bort liken som de flesta ryssar har i bakluckan för annars får man inte så mycket betalt.
Sånt där borde byggmästarna ta in i sin strategiska långtidsplanering, tycker jag.

Lagerström sa...

När jag var i S:t Moritz såg jag barn i minkpälsar