tisdag 16 december 2008

Mossa, mossa.

Såg delar av Idol-finalen i söndags. Jag försöker sätta fingret på vad det är som gör att jag skiter så fullständigt i det programmet.

Jag har kommit fram till att jag tycker Idol är mossigt! Programmet som syftar till att hitta framtidens stjärnor känns Omodernt och Osexigt.

Det där med att det är mycket bättre att komma tvåa eller sämre i Idol, har ju sagts tusen gånger. Och det är så sant, så sant.

Men varför är det de mossigaste som vinner. Årets etta, en gullig smörsångare från Malta. Johnny Logan goes Don Bennechi tjugo år för sent. Det känns ju fräscht, eller hur? Till på köpet är killen tydligen redan etablerad artist och har tävlat i ESC för Malta. Va?? Och Malta av alla länder! Som vi har skrattat åt i Eurovision-sammanhang i alla år. Nu röstar vi fram en schlager-maltesare som Sveriges musikaliska framtid.

Och förra årets vinnare då, mossiga Marie Picasso? Big Brother-Marie. Med samma klädsmak som Pernilla Wahlgren 1985. Som visst redan har blivit av med sitt skivkontrakt. Hur rätt känns hon på en skala?

Hur många säsonger har gått hittills - fem? Under dessa säsonger har 3-4 av 5 vinnare varit ganska medelmåttiga och opersonliga artister som säkert kan sjunga hyfsade versioner av Sweet home alabama och Celine Dionne-covers på pjäxdans i Sälen, men sen då?

Markus Fagerwall kanske kunde blivit något, men så gick han och blev konståkare istället. Återstår i princip bara Agnes Carlsson, som visserligen inte är någon superstar, men som ändå har fått ur sig några rätt ok discodängor. Tycker jag, som gillar lätt-trallat. Men så där jättenyskapande är hon ju inte förstås, det vore verkligen synd att påstå.

Men så blir det när man låter folket komma till tals. "Folket" kan inte få förtroende att bestämma över sådant här. Glöm inte att bonnläppen Andreas Sjöberg var en hårsmån från att gå till final förra året. Det måste vara en tidsfråga till skivbolaget som signar vinnarna, säger ifrån. Det är bäddat för trubbel att lägga ner tid, pengar och energi på one hit wonders.

Jag börjar fatta varför Idol-finalen går i december. Mossa är ju stort så här i juletid.

4 kommentarer:

Lagerström sa...

Är det korrekt att du och Idol har en kris?

Ank sa...

Det är korrekt uppfattat, Lagerström. Jag vill ha tillbaka Fame Factory.

Anonym sa...

Visst, de andra vinnarna har ju inte varit något vidare, men Agnes är något helt annat. Hon har lyckats absolut bäst av vinnarna och ett bevis på att man faktiskt kan vinna Idol och bli en grym artist.

Anonym sa...

Det du egentligen säger är att svenska folket har kass smak. Inget nytt under solen, liksom?