tisdag 6 september 2011

Dagens ärkesvin.

Följande berättades för mig idag av en kvinna på jobbet. Hon kommer från Polen och denna historia är tydligen någonting som upprör hela Polen just nu, med all rätt:

En 11-årig pojke ville åka på skolresa med sin klass, men detta kostade en rejäl slant. Föräldrarna, som var mycket fattiga, hade inte råd, men man bestämde sig ändå för att fixa fram pengarna för att sonen skulle få åka på den hett efterlängtade resan.

Tillsammans med vänner tillbringade familjen en hel helg i skogen för att plocka lingon, blåbär, hallon och svamp. Sedan fixade man ett litet stånd vid vägkanten, där pojken skulle stå och sälja skörden. Pengarna han drog in skulle förhoppningsvis finansiera resan. För säkerhets skull sattes även upp en skylt vid ståndet som berättade just detta, att pengarna skulle gå oavkortat till en skolresa.

Första dagen pojken stod där med sina bär och sin svamp, svängde en stor, flott lyxbil in till vägkanten. Ut klev en biffig, brundbränd kille i designerskjorta och fet guldkedja runt halsen.

Han sa sig vilja hjälpa till genom att köpa hela lagret och betala bra för det. Den lilla pojken blev givetvis överlycklig och hjälpte mannen att packa in allt i bilen. Sedan betalade biffen med en rejäl bunt sedlar, rivstartade och var borta i ett moln av damm.

När pojken glad som en speleman kom hem till sina föräldrar för att berätta det fantastiska som hade hänt, uppdagades sanningen; Killen med guldkedjan och lyxbilen hade betalat med falska sedlar.

Han hade snott den lilla pojkens hela bär- och svampskörd och lämnat efter sig hittepå-sedlar gjorda i en kopieringsmaskin.

Svårt att hitta någon klatchig slutkläm eller sensmoral i den berättelsen, eller hur?

Mer än att det är synd att stegling inte tillämpas som bestraffningsmetod längre.

Där kan du hänga och dö i din flotta skjorta.

4 kommentarer:

Sophia sa...

fy in i helvete så vidrigt!

Annelie sa...

Vilka as det finns. Förhoppningsvis ledde uppmärksamheten till att någon gjorde en donation till pojken åtminstone.

Ank sa...

Ja, det är min förhoppnings också, Annelie. Med tanke på att den här grejen har fått jättestor uppmärksamhet i Polen, så kommer säkert allmänheten se till att han kan åka på hur många skolresor han vill.

Anonym sa...

Nu blev vi ledsna. Hela dagen gick åt pipan.

Anders och Thérèse