tisdag 21 december 2010

Den perfekta julen.

Så här tre dagar före julafton längtar jag efter en sån där superhärlig amerikansk romantisk julfilm som utspelar sig i New York.

Varför hittar jag ingen sådan i tv-tablån?

Ni vet en sån där rulle där en vacker, nyskild kariärkvinna/mamma (kanske Maggie Gyllenhaal) med en sexårig dotter, fasar för att tillbringa julen ensam i en stor, vacker våning på Upper East Side med utsikt över Central Park, samtidigt som en skitsnygg läkare/änkling/pappa (gärna Jude Law) med en son på tio, motvilligt planerar att tillbringa ytterligare en ensam jul i det vackra weekendhuset på Long Island, tillsammans med sonen och minnena av en älskad bortgången hustru.

Och så stöter Jude och Maggie på varandra av misstag, kanske i en bokhandel där de krockar och tappar och förväxlar paket. Eller så kanske de bär hem varsin julgran i jättelånga halsdukar. Krockar gör de i alla fall och när de har trasslat färdigt, bett om ursäkt och gått vidare, så fortsätter de att tänka på varandra fast de aldrig har träffats tidigare.

Och så börjar de konstigt nog att springa på varandra i tid och otid, i affärer, på restauranger, på färjan till Staten Island (oklart vad de gör där), men i alla fall så är det en alldeles fantastisk mängd lyckliga omständigheter som gör att de springer på varandra hela tiden.

Och på något sätt kommer det in en tomte i handlingen, kanske en sådan som sitter med barn i knät på världens största leksaksaffär F.A.O Schwartz - och vem vet, kanske är det den riktige tomten? För i en sån här film finns tomten på riktigt.

Och så ska det komma en mellanakt, där Magggie och Jude inte fattar att de är perfekta för varandra utan tvärtom motarbetar känslorna. Och då är det förstås barnen som övertygar föräldrarna om att den där tanten/farbrorn verkar toppen - och så slutar allt med en alldeles ljuvlig juldag i ett asvackert hus vid havet på Long Island.

Och utanför fönstret faller snön stilla och brasan sprakar. Och den sexåriga flickan och den tioåriga pojken leker fantastiskt bra med varandra samtidigt som deras föräldrar hånglar på en renfäll framför en sprakande brasa.

Fattar ni vilken sorts film jag menar?

Varför hittar jag inte en sådan i tv-tablån?

I think I love you. -I think I love you too.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, kunde man inte ens bjudas på den där filmen där de byter hus med varandra, med just Jude Law, Kategori winslet, Cameron Diaz och Jack Black..utomordentlig Julfilm! Eller den härliga med Jack Nicholson och Meryl Streep som stöter på varandra på tåget om morgonen..och just förväxlar påsar i fina gamla bokhandeln Rizzolis..heter den va? Ahhh, var är all tårdrypande romantik när man behöver den?! Men jag tog "morden i Sandhamn"..inte döromantiskt, men sommar...det kan också göra jobbet fast på ett annat sätt...
Sussi

Anonym sa...

Roligt att min I-pad valde att skriva "kategori" istället för Kate som i Kate Winslet! Jag blir tokig på dessa förvalda ord som kan bli vad fan som helst om man inte är uppmärksam!

Annelie sa...

I väntan på sådana på tv, har jag inhandlat dem i dvd-hyllan för fri tillgång :-)

Anonym sa...

Men "The Holiday" gick ju på TV i julhelgen, perfekt (Kate W och Cameron D byter hus)!
Och kära Ank, du är ju en av världens bästa manusförfattare, det är bara att sätta igång och skriva, det vet du, klart att du får den inspelad!
Vimsan

Ank sa...

Kära Vimsan!
Det var det snällaste nån har sagt till mig på mycket länge. Innerst inne är det klart att jag smider planer på att skriva det optimala julfilmsmanuset. Tokpekoral kommer det att bli. Älskat av publiken, hatat av recensenterna.

Och du har rätt, The Holiday är en ljuvlig julfilm, med Jude L och allt. Dock utan tomte. Och ingen bokhandel heller. Men man kan ju inte få allt.